vissza | nyomtatás

Néhány gondolat a lakástextilekről

imago

 

Amikor belépünk egy lakásba, az első benyomást a színek gyakorolják ránk. A falszíneken túl, a függönyök és árnyékolók, bútorkárpitok és szőnyegek színei, anyaga és mintázata van hatással egy lakás stílusára, ezáltal az ott tartózkodók hangulatára. Mindezek kiválasztásánál nagy hangsúlyt kell fektetni az összhangra.

A hazai textilgyártás a rendszerváltás óta folyamatosan leépülő ágazattá vált, pedig a szép, minőségi lakástextilekre itthon is nagy az igény. Az így keletkező hiányt többek között, ázsiai, indiai és dél-amerikai importból kell pótolnunk. Az igényesebb textilek, a Olasz- , Spanyol-, Francia- és Németországból érkeznek, ahol a textilgyártás reneszánsza már érezhető abban, ahogy a tervezők a különféle lakástextilek megalkotásával kísérleteznek. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a lakástextil nem csak a legjobb, legszínesebb formáját hozza, de már a „művészet” kategóriájában is jogos helye van.

Függöny:

A mai értelemben vett függönyözés csak a barokk korban az 1700-as évek végén jött divatba az átlátszó ablaküveg megjelenésével és „tömeggyártásával” együtt. A csipkéket sokáig csak ruhák díszítésére használták és a jacquard szövőgépek feltalálásával vált lehetővé nagyobb mintázatú szövött anyag előállítása.

A függöny funkciója többrétű, megszűri az erős napfényt, szigetel (tartja a meleget, tompítják a külső zajokat ) diszkréten takarnak, mindemellett díszítő szerepük is van. Nem szabad elfelejteni, hogy a függöny a belső tér egy igen hangsúlyos eleme. Éppen ezért fontos, hogy a választott függöny ( fényáteresztő és dekor) illeszkedjen a lakás stílusához, színben, mintázatban és fazonban. Figyeljünk arra, hogy a lakástextilek ( szőnyeg, bútorkárpit, takarók, párnák, függöny ) harmonizáljanak egymással. Funkcionális szempontból a függönyöknek két csoportja van: fényáteresztők és sötétítők. Anyaguk lehet természetes: állati eredetű, pl. gyapjú, hernyóselyem és növényi eredetű mint a pamut. Manapság inkább kevert szálból készítik a textileket, így használva ki a különböző alapanyagok legjobb tulajdonságait.

 

imago

 

Fényáteresztő anyagok:       

Mull: egyszerű vászonkötéssel készülő szövött anyag

Voile: könnyű fányolszerű anyag, az organzánál sűrűbb szövésű, matt fényű, strapabíró függöny alapanyag. Egyszerűbb textil, de egyéb anyagokkal kombinálva igen dekoratív. Hímzett változatai a modern, romantikus és klasszikus otthonok dísze lehet.

Klöpli: sűrű mintázatú, nehéz anyag, fonala vastag pamut cérna.

Organza: A fényáteresztő függönyök egyik leggyakrabban használt alapanyaga. Fényét tekintve lehet matt, de tükör organza típusai igen magas fényűek. Laza szerkezetű, áttetsző kelme. Hagyományosan selyemből készült, de manapság már csak viszkózból vagy poliészterből szőtt változataival találkozhatunk, a selyem organzák igazi luxuscikknek számítanak. Az egyszerűbb selyem organzákat Kínában, szövik, a durvább tapintásúakat Indiában, a legelőkelőbbeket Francia- és Olaszországban gyártják. Tapintása lágy, könnyen konfekcionálható, sokoldalúan használható függöny anyag.   

Batiszt: Eredendően lenből, később pamutból is szövött, igen vékony, de a muszlinnál kevésbé áttetsző kelme. Nyersen, fehérítve és egyszínűen színezve, tarkán szőve könnyű függöny anyag.

Jacquard:  szőtt fényáteresztő függönyök Magyarországon máig a legnépszerűbbek, mivel a kézzel horgolt függönyök technológiáját utánozzák. Szinte kivétel nélkül fehér, vagy tört fehér színűek. A jacquard szövetnek finom és aprólékos mintázata a különböző kötési- és mintázási lehetőségek variálásából adódik. Rövid története: 1801-ben Joseph Marie Jacquard francia szalmakalapkészítő mester feltalált egy új fajta szövőgépet, melyet aztán róla neveztek el.

A sötétítőfüggönyök is többféle anyagból készülnek: kartonból, bútorszövetből, szaténkartonból, szaténból, damasztból, bársonyból, brokátból stb….

Szatén: A laza szövésszerkezetben, selymes fényű fonalak alkalmazásával készült sima kelmék nagyon régi, és kedvelt anyagai a textilek felhasználóinak. Egy sajátos kötésnek köszönhetően, amelyet atlasz kötésnek hívunk, nyeri el a szatén egyedi fényességét, a sima felületet és selymes esését. A dekorációs függönyök körében a vastagabb, nehezebb változatai terjedtek el.

Fényzáró (blackout ) : Az ablakok dekorálásának egyik fontos funkciója, a fényáteresztés befolyásolása. A fény teljes kizárásának / blackout / igénye régi, amelynek kielégítésére már sokféle megoldás született. A jelenlegi változat 100 % poliészter fonalból szőtt textil. A különleges szövési technikának köszönhetően teljes sötétítést biztosít. A korábbi változatokkal szemben ez a sötétítő függöny gazdagabb színezhetőséget tesz lehetővé. Nagyon szép egy, illetve két oldalon színesen nyomott függönyök gazdagítják a választékot.

Taft: Selyemből, műszálból vagy keverékekből készül. A taft nem részesül puhító utókezelésben, ezért gyűrődik. Vászonkötésű szerkezetben nagyon finom és durvább, fényes fonalak kombinációjával készülő függöny azok igényeit elégíti ki, akiknek a dekoráció készítésénél döntő szempont a tökéletes formatartás. Ezt a keményebb fogás is igazolja. E kelmék választékát tovább gazdagítja a függöny stílusához megfelelő jacquard mintázat, valamint eltérő struktúrájú alapanyagok használata.

Fontos információ: a szállodák és közületek függönyözéséhez használatos anyagoknál sok esetben előírás a lángmentes vagy nehezen éghető anyagok használata.

 

imago

 

Bútorkárpitok:

A bútorkárpitok jóval vastagabb és ellenállóbb textilek így általában drágábbak a dekoranyagoknál. Kiválasztásukkor fontos szempont – az esztétikai mellett - , hogy könnyen tisztántartható és elnyűhetetlen legyen. Az agyag minőségét és sokoldalú felhasználhatóságát alapvetően befolyásolják a nyúlás, színtartósság illetve a gyúlékonyság. A szövetek tartósságára utaló visszajelzés a Martindale szám. Egy  erre kifejlesztett speciális géppel azt vizsgálják, hogy hányszor lehet beülni egy szövetbe anélkül, hogy a kárpit rongálódna. Egy átlagos szövet 15-25 000 között mozog. Ez normál körülmények között nagyjából 3-5 év. Ez idő után már lehet számítani kopásra, szakadásra.  A másik ilyen jellegű vizsgálat alkalmával egy nagy súlyt, – 500 kg - helyeznek a kanapéra azt vizsgálván, hogy mennyi ember súlyát képes elviselni és meddig. Ezek ismeretében már tudjuk, hogy minél magasabb ez a szám, annál tartósabb ülőbútorról beszélünk… és valószínű, hogy az ára is magasabb.  Ezért lehet jelentős árkülönbség két, egyébként formára teljesen hasonló kanapé között.   

A kárpit szó alatt legtöbbször szövetet értünk, pedig kötött vagy hurkolt kelméből, bőr-, műbőr-, szőr- illetve műszőrből is készülhetnek bútoraink huzatai. Legnépszerűbbek az egyszerű szövetanyagok, amelyek készülhetnek például, vászon-, és sávolyszövéssel. Népszerűek az igen strapabíró jacquard szövetek, amelyek anyagukban mintásak és mindkét oldaluk felhasználható.

A fizikai tulajdonságokon túl az optikai hatásra is figyelnünk kell a kárpitok kiválasztásakor. Egy új bevonat, képes megváltoztatni a lakás alaphangulatát, egy átkárpítozott bútornak, megváltozhat a karaktere. A csíkos anyagok befolyásolni tudják az adott bútordarab és helyiség arányait, hangsúlyosabb lehet a kelleténél, a többi bútor rovására. Amennyiben már megtalálható egy meghatározó minta a lakásban – legyen az a tapétán, szőnyegen, bútoron, akkor érdemes ezt a mintát (esetleg kisebb méretben) vagy színárnyalatot és annak hangulatát végigvinni az egész lakáson. Nagymintát aprómintás anyaggal kombinálni stb.  A jól kiválasztott  kárpitos bútorunk bármilyen belsőépítészeti stílusba beilleszthető, a klasszikustól a modernen át a legénylakásokig bárhol harmonikus hatást kelt, s a tökéletes végeredményhez már csak néhány díszpárnát kell a kanapénkra dobni.

Szőnyeg:

A szőnyeg használati minőségét az határozza meg, hogy milyen szálból készül és milyen a szerkezeti felépítése. A kereskedelemben kapható szőnyegek javarészt géppel készülnek. Így készülnek azok a Magyar Bútor Galéria által forgalmazott – javarészt egyedi tervek alapján legyártott – szőnyegek, amelyek, elkészítése az úgynevezett „hand tufting” technológiával történik. Ennél a technológiánál a gép belefűzi/lövi a szőnyegszálakat az alapszövetbe és a beállított méretre vágja a azokat. Az alapkelmébe kapaszkodnak a felületet képező fonalak és az egészet a hátoldalon lévő appretálás fogja össze.  A tervezői fantázia ennél a technikánál is szárnyalhat, beépített Led lámpák, swarovski kövek, bőrbetétek vagy áttört csipke és virágminta… nem egyszerű  lakásdekoráció, ez már művészet!

Tekintse meg Galériánkat, várjuk szeretettel!