A száraz homok

A száraz homok napjaink egyik legszélesebb körben felhasznált segédanyaga, melyet az építőipar is előszeretettel használ segédanyagként. A homok azonban nem csak hozzáadott minőségében és társított anyagként funkcionál kiválóan, hanem késztermék gyanánt is rendkívüli szerepe van. Ilyenformán híres kiváló szigetelő tulajdonságairól, ezért is használnak bizonyos minőségű homokot elektromos berendezések olvadószálas biztosítóbetétjeiben, ahol az olvadószál két vége között, ha nagyobb áram halad át, mint a megengedett, akkor az olvadószál anyagának elektromos vezető ellenállása elegendő hőt fejleszt ahhoz, hogy ez a szál megolvadjon, és az általa a betét két végén keresztül összetartott két kupak, lepattanván kiengedi a tárolt homokot. A homok szerepe itt az elektromos szigetelés volt, illetve az olvadószál esetleges meggyulladása esetén a keletkező tűz lefojtása. Szóval a homoknak egyúttal életet menthet és tüzet is olthat, ahogy különféle tüzek oltásánál ebbéli tulajdonságát gyakorta kis is használják. De ha a homok például a vesénkben, vagy az epénkben képződik és kővé áll össze, az bizony erős fájdalmakat képes generálni, és még az egyik legbiztonságosabbnak ítélt ultrahangos kőzúzási eljárás során is meglehetős fájdalommal jár, amikor a porrá zúzott kődarabok homok formájában távoznak az ember húgycsövén keresztül. Nem nagy élmény, de hát a homok az egy szilárd dolog, még ha pici és szemcsés is.

A homok szállítás eredete

Tartalmazza a legrégebbi földtörténeti korok mintáit és nyomait, még ha csak nagyon kicsi arányban is. A vizsgált homok tulajdonságait természetesen befolyásolja a lelőhelye, ahonnan ered, illetve azon tulajdonságai, melyeket keletkezése nyomán magára vett. A homok lelőhelye nyilván egyedi tulajdonságokat ad a homok szemcséinek. De a lelőhely környezeti feltételei nem determinálják 100%-ban az általa „kitermelt”, vagy tárolt homoknak a minőségét és jellemzőit. Honnan tudhatnánk, hogy a kezünkben tartott homok nem tartalmaz-e több millió éves szemcséket, anyagdarabokat és kristálytöredékeket? Ezt bizony nem tudhatjuk. Így akármennyire friss fejtésű és újonnan nyitott homokbánya szemeit vizsgáljuk, nem zárhatjuk ki, hogy milyen ősi homoknak a nyomait is a kezünkben tartjuk.

homok-banya

A homok fajtái

Származhat folyami hordalékból, de külszíni fejtés során vájt bányászati homok is lehet, valamint a sivatagi homok is szóba jöhet. Ehhez nem feltétlenül kell Afrikába utaznunk, mert az amerikai vidék is bővelkedik sivatagi homok teljében, valamint az ősi mongol területeken is nagyon sok a lepusztult, sivatagos terület (pl.: Kirgizisztán, … ). Azt tudjuk, hogy ahol ez van, ott egykor valószínűleg tengervíz, vagy óceán lehetett, csak akkor az a földrész még víz alatt volt. Másik lehetőség, hogy a terület éppenséggel egyenlítői vidék lehetett, ahol a napsütéses órák száma olyan magas volt, hogy szinte minden kiégetett, ami a földfelszínen megtermett.

A homok szállítása

A homok szállításának eszközeként a távolságtól és a homok mennyiségétől függően sokféle eszköz és jármű szóba jöhet. Pár méterre és néhány köbméter erejéig kiválóan megteszi a már bevált gurulós talicska. Efölött már az ember elgondolkodik az ember egy, vagy több teherautón, vagy platós vontatókon is, nyilván ez pénztárca kérdése is.